Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας Ελληνικής Κυβέρνησης και Microsoft

Με το ν. 3640/2008 (βλ. το κείμενο του νόμου) κυρώθηκε η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρίας Microsoft. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Νόμου, η συμφωνία αυτή πρόκειται να αποφέρει οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, αλλά και την επιτάχυνση των στόχων της ψηφιακής στρατηγικής. Στη συμφωνία προβλέπεται η ίδρυση κέντρου καινοτομίας, στο πλαίσιου του οποίου θα αναπτυχθούν τεχνολογίες λογισμικού, αλλά και συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας στις δράσεις της παραπάνω εταιρίας.
Κεντρικό σημείο της συμφωνίας είναι η παροχή αδειών της Microsoft, τις οποίες θα αποκτά το Ελληνικό Δημόσιο μέσω διαγωνισμών, αλλά και η συμβολή της στην παροχή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με την υποστήριξη της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και των δήμων, στους οποίους παρέχονται δωρεάν εργαλεία λογισμικού για την ανάπτυξη εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Είναι αναντίρρητο ότι παρόμοιες συμφωνίες παρέχουν πολλά πλεονεκτήματα για το Δημόσιο, καθ' όσον θέτουν τις βάσεις για τη συνεργασία με τον γίγαντα του λογισμικού που είναι η εταιρία Microsoft.
Ωστόσο, είναι επίσης γεγονός ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση μπορεί να προωθηθεί και με την αξιοποίηση του ανοικτού λογισμικού ή λογισμικού ανοικτού κώδικα (open source software), λύση την οποία έχουν ήδη υιοθετήσει κυβερνήσεις και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, στο εξωτερικό. Ειδικότερα, με τη χρήση του ανοικτού λειτουργικού συστήματος LINUX και λογισμικού εφαρμογών που θα στηρίζεται στη φιλοσοφία του ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού, μειώνεται αισθητά το κόστος υλοποίησης σχετικών εφαρμογών και παύει η εξάρτηση από εταιρίες ιδιοκτησιακού λογισμικού.
Κατά την άποψή μας, συνεπώς, η αξιοποίηση των ωφελημάτων από την παραπάνω συμφωνία και από τη συνεργασία με την παραπάνω εταιρία, θα πρέπει να λαμβάνει χώρα, παράλληλα με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που παρέχει και το ανοικτό λογισμικό.

Ιωάννης Ιγγλεζάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου