Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα





Σύμφωνα με το in.gr, από μία κλωστή κρέμονται πλέον τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα χιλιάδων φορέων του Δημοσίου, μετά την κατάρρευση της εταιρείας Αltec η οποία έχει αναλάβει την υποστήριξή τους, μέσω του δικτύου «Σύζευξις». Το έργο αυτό καλύπτει πολλές πλευρές G2G, κυρίως όμως πρόκειται για ένα δίκτυο πρόσβασης και κορμού για τους φορείς του Δημοσίου, με σκοπό να καλύψει όλες τις ανάγκες για τη μεταξύ τους επικοινωνία, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύσσεται και η υποδομή δημοσίου κλειδιού (ΡΚΙ) για την επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Παρ' ότι αναμένεται να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αυτό, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι στη χώρα μας τα εμπόδια που πρέπει να ξεπερασθούν για τη δημιουργία αξιόπιστης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι πολλά!

Παραπέμπουμε σχετικά στον ιστοχώρο της ΕΕ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η οποία (ΕΕ) χρηματοδοτεί αρκετά έργα ηλ. διακυβέρνησης. Καταρχήν, αναφέρεται ότι ηλ. διακυβέρνηση είναι η χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για να καταστεί η δημόσια διοίκηση αποτελεσματικότερη, και για την αύξηση της παραγωγικότητας με την κατάργηση της γραφειοκρατίας, καθώς οι πολίτες δεν χρειάζονται πλέον να περιμένουν σε ουρές.

Παραπέρα, αναφέρονται παράδειγμα όπως είναι η ηλ. τιμολόγηση στη Δανία, με την οποία εξοικονομούνται 50 εκ. ευρώ ετησίως και παρατίθενται παραδείγματα έργων. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι η προώθηση της ηλ. διακυβέρνησης πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα για την εξάλειψη της ψηφιακής ανισότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου