Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Διάλογος μεταξύ της Google και της επιτροπής του άρθρου 29 για ζητήματα προστασίας δεδομένων




Σε προηγούμενη ανάρτηση, σημειώσαμε τα ζητήματα προστασίας δεδομένων σε σχέση με τις μηχανές αναζήτησης. Η αντίδραση της Google στη γνωμοδότηση της επιτροπής του άρθρου 29 ήταν να ανακοινώσει συγκεκριμένες δράσεις.

Ειδικότερα, η εταιρία Google απάντησε στις 8.09.2008 δηλώνοντας το ενδιαφέρον της για τη λύση των ζητημάτων προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι θα προβεί σε δύο κινήσεις: α) την ανωνυμοποίηση των διευθύνσεων ΙΡ που συνδέονται με τις αναζητήσεις των χρηστών, μετά από 9 μήνες, αντί για 18 μήνες και β) την εισαγωγή συνδέσμου στην αρχική σελίδα της Google που θα παραπέμπει στην πολιτική προστασίας δεδομένων της εταιρίας.

Η Επιτροπή του άρθρου 29 δια του προέδρου της, Alex TÜRK, δήλωσε ικανοποίηση σε σχέση με τις αλλαγές αυτές. Ωστόσο, παραμένουν μια σειρά προβλήματα, όπως είναι η θεώρηση της εταιρίας ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας δεδομένων δεν βρίσκει εφαρμογή, η διατήρηση δεδομένων των χρηστών πέραν των 6 μηνών, η μη βελτίωση των μηχανισμών ανωνυμοποίησης, το ότι η Google δεν θεωρεί τις διευθύνσεις ΙΡ ως προσωπικά δεδομένα και δεν παρέχει δικαιώματα στους χρήστες, τέλος, δε το γεγονός ότι δεν προσφεύγει σε διαφανή αναζήτηση συγκατάθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου