Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Βιβλιοπαρουσίαση: Κοριατοπούλου-Αγγέλη/Τσίγκου, Πνευματική ιδιοκτησία, 2008

Ένα νέο βιβλίο σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα, το βιβλίο των Π. Κοριατοπούλου-Αγγέλη/Χ. Τσίγκου, Πνευματική ιδιοκτησία (2008), έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη σχετική βιβλιογραφία, καθώς περιέχει λημματογραφημένη ερμηνεία του Ν. 2121/1993 και απευθύνεται, έτσι, στους νομικούς της πράξης, καθώς προσφέρει ταχύτατα απαντήσεις στα σχετικά ζητήματα που απασχολούν στην πράξη.



Το βιβλίο αποτελείται από 833 σελίδες συνολικά και περιέχει ερμηνεία των σημαντικότερων και επίκαιρων εννοιών του σχετικού τομέα, που παρουσιάζονται υπό μορφή λημμάτων, ενώ περιέχει επίσης παράρτημα νομοθεσίας και ευρετήριο. Πέρα από το σχολιασμό που συνοδεύει κάθε λήμμα, περιέχεται και η σχετική νομοθεσία και βιβλιογραφία, ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να προχωρήσει περαιτέρω την έρευνά του, εφόσον είναι αναγκαίο.

Όπως σημειώνει η καθηγήτρια Δ. Καλλινίκου στον πρόλογο του βιβλίου, "την πνευματική ιδιοκτησία συναντάμε σήμερα παντού χωρίς αυτό να γίνεται πάντα αντιληπτό. Τα έργα, οι ερμηνείες, τα φωνογραφήματα, οι υλικοί φορείς ήχου και εικόνας είναι συνυφασμένα με την καθημερινότητα. Το κοινό όμως δεν αντιλαμβάνεται πάντοτε ότι αποτελούν αντικείμενο προστασίας ως άυλα αγαθά. Το διαδίκτυο έφερε τη μεγάλη ανατροπή γιατί τα έργα μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν και να διακινηθούν με μεγάλη ταχύτητα μέσω των νέων τεχνολογικών συστημάτων."

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι απαντήσεις που παρέχει το βιβλίο στους αναγνώστες στα θέματα που απασχολούν, είναι ασφαλώς πολύ χρήσιμες. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να μελετήσει τα θέματα που αφορούν την αναπαραγωγή, εκμετάλλευση περιουσιακού δικαιώματος, τα διάφορα έργα, τη μεταβίβαση δικαιώματος, τις ποικίλες συμβάσεις κοκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου