Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Απόρριψη από την ΕΕ ρυθμίσεων για την ελευθερία στο Διαδίκτυο



Με αφορμή την κατάρτιση νόμου για την ελευθερία στο Διαδίκτυο από τις ΗΠΑ (Global Online Freedom Act) προτάθηκε η θέσπιση αντίστοιχης νομοθεσίας και από την ΕΕ.

Ωστόσο, η αρμόδια Επίτροπος για την κοινωνία της πληροφορίας Viviane Reding απέρριψε τη σχετική πρόταση ως περιττή και προβληματική για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επίτροπο, τα προτεινόμενα μέτρα, όπως έλεγχοι και απαγορεύσεις εξαγωγών σε χώρες που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης στο Διαδικτυο (στο νομοσχέδιο των ΗΠΑ αναφέρονται οι χώρες Λευκορωσία, Κούβα, Αιθιοπία, Ιράν, Λάος, Β. Κορέα, Κίνα, Τυνισία και Βιετνάμ), αστικές και ποινικές ευθύνες των επιχειρήσεων που παραβαίνουν τις σχετικές ρυθμίσεις και η δημιουργία ευρωπαικού οργανισμού που θα ελέγχει τις ευρωπαϊκές διαδικτυακές επιχειρήσεις είναι "σκληρά" μέτρα. Ασφαλώς, τέτοια μέτρα αποτελούν σημαντική επέμβαση στο δικαίωμα της οικονομικής ελευθερίας και μπορεί να οδηγήσουν, στην πράξη, πολλές επιχειρήσεις να απόσχουν από το ηλεκτρονικό εμπόριο

Βλ. Reuters: EU media chief rules out Internet freedom law

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου