Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Προστασία προσωπικών δεδομένων κατά τη χρήση RFID chips



Σειρά δράσεων έχει αναλάβει η Επιτροπή της ΕΕ με σκοπό την παροχή προστασίας προσωπικών δεδομένων κατά τη χρήση RFID chips, με πλέον πρόσφατη την Ανακοίνωση: Communication to the European Parliament, the Council, the EESC and the committee of the Regions: Internet of Things - An action plan for Europe (June 18 2009).

Σύμφωνα με την Επιτροπή,πρέπει να αναγνωρίζονται ορισμένα δικαιώματα στους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, πρέπει να γνωρίζουν ποια στοιχεία στα καταστήματα είναι εξοπλισμένα με RFID τσιπ. Μετά την αγορά αυτών των στοιχείων θα πρέπει τα τσιπ να απενεργοποιούνται αυτόματα, μέσα στο κατάστημα, εκτός αν ζητήσει ρητά ο καταναλωτής να παραμείνουν σε λειτουργία.
Οι επιχειρήσεις και οι αρχές που χρησιμοποιούν τσιπ RFID, πρέπει να παρέχουν στους καταναλωτές με απλό και σαφή πληροφόρηση, έτσι ώστε να γνωρίζουν πότε, ποια προσωπικά δεδομένα (π.χ. όνομα, διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης) και για ποιο σκοπό υπόκεινται σε επεξεργασία. Οι ενώσεις και οργανώσεις επιχειρηματιών θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές για την παρουσία των τσιπ στα προϊόντα, χρησιμοποιώντας κοινές επισημάνσεις. Και τέλος, οι επιχειρήσεις και οι αρχές πρέπει, πριν από την εφαρμογή των RFID τσιπ, να διενεργούν αξιολογήσεις αντικτύπου της ιδιωτικής ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου