Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Η CNIL μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου Hadopi


omadeon.wordpress.com/.../hadopi-rien-va-plus/

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Γαλλίας "πατάει το φρένο" στην εφαρμογή του νόμου Hadopi ή νόμου των "τριών χτυπημάτων" ("three strikes"), με τον οποίο επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους χρήστες του Διαδικτύου επανειλημμένα κατεβάζουν παράνομα έργα.

Ειδικότερα, από την αρχή του έτους ο νόμος των "τριών χτυπημάτων" θα έπρεπε να βρίσκεται σε ισχύ, αλλά αυτό δεν συμβαίνει λόγω της σθεναρής στάσης που τηρεί η παραπάνω Αρχή.

Η Εθνική Επιτροπή για την πληροφορική και τις θεμελιώδεις ελευθερίες (Commission nationale de l’informatique et des libertés - CNIL) ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, προκειμένου να εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία προστασίας της ιδιωτικής ζωής, και να ασκεί έλεγχο στις βάσεις δεδομένων της κυβέρνησης και στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Το κεντρικό σύνθημα της Αρχής είναι ότι "η τεχνολογία των πληροφοριών πρέπει να σέβεται την ανθρώπινη ταυτότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ιδιωτική ζωή και τις ελευθερίες" και μέχρι σήμερα δεν έχει πεισθεί ακόμη ότι ο νέος νόμος το πράττει αυτό.

Το πιο φλέγον θέμα του νόμου είναι η Επιτροπή (αρχή Hadopi) που θα εποπτεύει τη διαδικασία αντιμετώπισης των χρηστών. Η Αρχή Hadopi θα καταρτίζει καταλόγους των (υποτιθέμενων) παραβατών, μαζί με τις ημερομηνίες, τον αριθμό των παραβάσεων, των κυρώσεων, κλπ. Η CNIL θέλει να βεβαιωθεί ότι αυτή η συλλογή δεδομένων θα σέβεται την ιδιωτική ζωή και γι 'αυτό αρνήθηκε να εκδώσει την απαραίτητη έγκριση που χρειάζεται η κυβέρνηση για να θέσει το νόμο σε λειτουργία. Η CNIL ζητά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συλλογής των δεδομένων Hadopi και των διαδικασιών αρχειοθέτησης.

Μέχρι να λάβει τις σχετικές απαντήσεις, ο νόμος τίθεται σε αναστολή. Η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να παράσχει στην CNIL τις πληροφορίες που ζητά και έτσι ο νόμος Hadopi πιθανότατα θα ισχύσει μετά από λίγους μήνες.

Βλ. σχετικά:
La Tribune article (French) (latribune.fr)
http://www.cnil.fr/
France three strikes law delayed by govt's own data watchdog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου